A nyújtás fontosságáról


A nyújtás vagy más néven stretching az okos és korszerű edzés része

Ahhoz, hogy az izületeink képesek legyenek normál anatómiai tartományban működni, hogy stabilak, ugyanakkor kellőképpen mozgékonyak is maradjanak, az őket mozgató izmokat kell karbantartanunk. Izmaink képesek zsugorodásra és az életmódunkból eredően épp az az egyik legtipikusabb tünet, hogy bizonyos izmok megrövidülnek, ami egy kiegyensúlyozatlan, a normál, szimmetrikus működéstől eltérő állapotot eredményez, és hosszú távon (főképp, ha intenzív sportolással pl. nagy súlyok emelése, futás alkalmával még fokozottan terheljük is az érintett izületet) növeli a kopások, sérvesedés esélyét. Ilyen izmok például a csípőhorpasz, a hamstringek, a négyfejű combizom hosszú feje, a mellizom, de a váll- és lapockaemelő izmok, valamint a nyaki szakasz izmai is, melyek a stresszre különösen gyorsan reagálnak feszüléssel, ezért lazításuk elengedhetetlen a fájdalommentes közérzethez. Az izmok tulajdonságait ismerve csak akkor lehetünk hatékonyak az erősítéseinkkel is, ha rendszeresen és módszeresen nyújtjuk is őket. Ezért a nyújtás vagy más néven stretching nem haszontalan idő az edzéseink alkalmával, hanem épp ellenkezőleg, az okos és korszerű edzés része. De nem mindegy, hogyan végezzük.

https://www.facebook.com/fitttorna/posts/1832051093491758

Az edzés eleji bemelegítés alkalmavál a dinamikus, mozgás közben történő nyújtások javasoltak, míg a statikus nyújtásokat, amikor egy poziciót megtartunk, az edzések végén történő levezetés részeként alkalmazzuk. 

Használhatunk segédeszközöket, szalag (heveder), henger, vagy a társunk is segítségünkre lehet, ha megfelelően képzett rá, de vannak olyan túlfeszült állapotok, amikor érdemes masszázzsal segíteni az oldást.