Ila Krisztina

gerinctréning, kismamatorna, sérvprevenció

Stúdióvezető, testépítés és fitness sportedző, holisztikus szemléletű testegyensúly, gerinctréning oktató vagyok, emellett a Lélekhíd blog szerzője, FittAnyu.

Torna kép11A sport szeretetét, mint sokan, én is gyerekkoromból, a családomból hoztam. A sportlövészetet versenyszerűen is űztem, mellette pedig jazzbalettoztam, aerobikoztam és versenytáncoltam, a sportszakmához azonban egy kisebb kitérő után érkeztem meg.

A Budapesti Tanítóképző Főiskola elvégzését követően közel három évtizedig a reklámszakmában dolgoztam, de a munkáim, a család és a gyerekek mellett is fontosnak tartottam, hogy rendszeresen mozogjak. Aerobik órákra jártam, futottam, gépekkel erősítettem.

Gyerekkoromtól kezdve sok betegség kísért, műtétek során estem át. 35 éves voltam, amikor egy ülőideggulladás ágynak döntött, Szó szerint. Ha mentem, figyelnem kellett, hogy ne húzzam a lábam, de kezdetben állni sem tudtam, mert a fájdalmaim olyan hevesek voltak, hogy egy ízben el is ájultam. Kiderült, hogy porckorongsérvem van. Rögtön kettő. Egyszeriben szembesültem vele, hogy ma már nem mindegy, mit sportolunk, és pláne nem, hogy hogyan, az életmódunk ugyanis meghatározó a testünkre, különösen a gerincünkre nézve, amit következmények nélkül, felelősen nem hagyhatunk figyelmen kívül.

Ez volt a végső lökés, ami arra mozdított, hogy a tünetek mögé nézzek. Hogy a műtétet elkerüljem, alaposan körüljártam az alternatív lehetőségeket is, de egyetlen komplex megoldást sem találtam. Így részletekből, a legjobban működő elemeket kiválogatva építettem össze azt a tudást, amivel az elmúlt 16 év alatt önmagamat és a hozzám forduló elkötelezett sorstársaimat is sikerült gyógyuláshoz segítenem. Miközben változtattam az életmódomon, és sokkal tudatosabb lettem az életem minden területén, azt is tudtam, hogy mozgás nélkül nem lesz teljes az eredmény. Így találtam rá a gerinctréningre, ami azért volt szerelem első látásra, mert minden, az általam kikísérletezett és a testemen letesztelt gyakorlathoz tökéletesen illeszkedett.

A derékfájás, a rossz testtartás, a gerincsérv ma népbetegség. De miért, ha létezik megoldás?

Én is megtapasztaltam az internet által könnyen elérhető információtömeg hátrányát. Sokszor elvész a lényeg, ahogy nehéz a sokféle mozgásforma között is eligazodnunk. Se időnk, se energiánk rá, pedig sok esetben az egészségünk, az életünk a tét. Ez adta a motivációt, hogy megtaláljam a módját, hogyan tudom 'közelebb vinni', mások számára is elérhetővé tenni a konkrét segítséget. Bár az évek során rengeteg személyes, gyakorlati tapasztalatra tettem szert, az alapos szakmai tudás érdekében, immár munka mellett, de ismét iskolapadba ültem. Óriási tudásszomjjal vetettem bele magam a tanulásba, ismerkedve a test és a lélek összefüggéseivel, a holisztikus szemlélettel, az anatómiával, a sportszakmával, és évekig tanultam. Az energiagyógyászat mellett elsajátítottam különböző masszázstechnikákat, majd megszereztem a testépítés és fitness sportedző képesítést, mellyel már edzéseket is vezettem, majd testegyensúly, gerinctréning oktatói vizsgát tettem. Ekkorra már olyan szakmai tudással rendelkeztem, mellyel a megálmodott stúdió vezetését el mertem vállalni.

Az általam vezetett torna nem csak egyszerűen torna, hanem az a torna, amire ma egy gerincpanaszok nélkül élni akaró, aktív és igényes embernek szüksége van. Ahogy a vendégeim mondták, amolyan "Krisztás" torna. Bevallom, nekem nem mindegy, hogy mi, milyen hatékonyságú, ezért hiszek a személyességben, és a személyre szabott megoldásban. Az eredmények, a vendégeimnél elért sikerek is ezt igazolják és óriási inspirációt adnak nap, mint nap, hogy folyamatosan tágítsam a tudásomat, hiszen a világ is amiben élünk, folyamatosan változik.

Amikor a Gógyhír Magazin riportot készített velem, azt mondtam, "az életünk során mindannyian megtapasztaljuk, hogy az egészség nem alapértelmezett állapot", de a legrosszabb amit tehetünk, ha azt hisszük, alkalmatlanok vagyunk rá, hogy változtassunk, és meg sem próbáljuk. "Az egészség nem minden, de egészség nélkül minden semmi."

Várom Önt szeretettel gerinctréning és kismama tornáimon vagy ha kérdései vannak és szeretné személyesen feltenni őket.