A testünk mozgásra született, de milyen mozgást végezzünk?

A szervezetünk önmagától, a tudatunktól független módon elsősorban a létfontosságú szervekre és funkciókra fordítja a forrásait, így a mozgatórendszerünk állapotáról, az izomzatunkról, kötőszöveteinkről, izületeinkről és csontozatunkról tudatosan kell gondoskodnunk.

A mozgáshoz energiára van szükségünk, aminek elsődleges forrása a szervezetünkben a szénhidrátok, ezért az izomzatunk használatával egy igazán jó helyet találunk az elfogyasztott  kalóriák számára is, így nem a zsírszöveteinket fogjuk táplálni, hanem az izmaink energiaellátását. Ezért a testsúly karbantartásának is, természetesen a megfelelő táplálkozás mellett, elengedhetetlen eleme a rendszeres testmozgás.

Intenzív mozgás vagy célirányos erősítés?

Attól függ, hogy mi a célunk, a hétköznapi jó közérzet elérése vagy sportspecifikus célok mozgatnak bennünket. Ettől függően haladhatunk a karbantartás, az izomegyensúly visszaállítása, a tónusosabb testkontúr felől a nagy, látványos izomzat építésén át, az erő, gyorsaság és/vagy az állóképesség fejlesztése felé.

Ahogy azt háziasszonyként  megtapasztalhattuk, a bevásárlás és a házimunka mint tevékenységek, ha a terhelés kategóriáját ki is merítik, a célzott és fejlesztő jelzőknek, ami az edzés fontos elemei, már nem fognak megfelelni. A WHO (Egészségügyi Világszervezet) heti három, alkalmanként 30-45 perc intenzív mozgást (cardio program) és 2-3 alkalommal végzett célirányos izomerősítést javasol az egészségünk érdekében. Ha azonban most ránézel a napi rutinodra, és messze elmaradsz ettől a céltól, semmi esetre se keseredj el, fokozatosan könnyen és jólesően be fogod tudni illeszteni a mindennapjaidba a sportmozgást. Persze, ha szeretnéd és fontosnak tartod az eredményt, amit elérhetsz általa. Ezért a legfontosabb, hogy tudd, mit szeretnél elérni.

A pulzusszámról… A pulzusszám az egyik legérzékenyebb mutatója szervezetünk fizikai terhelésének. Terhelés közben mért pulzusunk fontos információval szolgál az adott terhelés intenzitásáról, testünk pillanatnyi állapotáról. Mutatok egy számítási módot, amit iránymutatóként használhatsz ahhoz, milyen pulzustartományt érdemes megcéloznod.

A maximál pulzusodat ami fölé ne menj még állóképességi edzés esetén se, megkaphatod a 220 és életkorod különbségeként. A kapott érték 65-85%-án célszerű tartanunk a pulzusunkat. Az alacsonyabb pulzustartományban (65-75%) elsősorban a zsírégetés, magasabb pulzustartományban (75-85%) az állóképesség növelése kerül előtérbe. Konkrét példával, 35 éves kor esetén, ha nagy súlytöbblet leadása, testzsírcsökkentés a cél: (220 – 35)*0,7=>130/perc lesz a célpulzus. Fontos azonban tudnunk, hogy a szervezet alkalmazkodóképessége miatt a terhelés intenzitását érdemes edzésről edzésre tudatosan meghatározni és változtatni. Ez a lényege az intervall edzéseknek, amivel gerinctréningen is találkozni fogsz.

Ha speciálisabb célod van és pontosabb értékeket szeretnél sportspecifikus teljesítményjavulásod érdekében, javasolt sportdiagnosztikai felmérést és konzultációt igénybe venned.

Fontos, hogy speciális esetekben, mint pl. állapotosság, jelentős túlsúly, vagy betegség esetén, a javasolt mozgásforma és célpulzus tekintetében is minden esetben konzultálj kezelőorvosoddal!

További kérdéseid vannak és szeretnél részt venni egy fittségi állapotfelmérésen?

Foglalj időpontot:

+36204656033