Okosan edzeni számomra azt jelenti, hogy nem csak a pillanatnyi eredményt tartjuk szem előtt, hanem hosszú távon is egészségre törekszünk.

 

Az élsport, ahol viszonylag rövid időtávban gondolkodva a lehető legjobb teljesítményt igyekszünk kipréselni a testünkből, szervezetünkből, sajnos jellemzően nem erről szól. Ott a csúcsforma időzítését a versenynaptár határozza meg, nem a test igényei, ezért a túlerőltetés, a túlnyújtás, a különféle maradandó sérülések mindennaposnak számítanak. De még ilyen nagy árat is vállal sok sportoló, hiszen többnyire csak az a pár év adatik számára, hogy elérje álmai teljesítményét, és eredményét, hogy beleadjon mindent, sokszor még azt is, ami ellen a teste a fokozott adrenalin termelés nélkül harsányan tiltakozna. A sportolók aktív korszakukban hozzászoknak a fájdalomhoz, amit gyakran különféle szerekkel tesznek elviselhetővé.

Ha nem élsportról, hanem arról a sportolásról beszélünk, amit a testi-lelki jól-létünk, az egészségünk érdekében végzünk, érdemes fontolóra vennünk néhány tényezőt.

Az életmódunk erőteljesen hat a mozgásrendszerünkre. Napi 10-12 órányi ülés egy olyan mozgásra született rendszerben, mint a testünk, okoz változásokat már igen rövid távon is. Amikor ülünk és feszülten figyeljük a számítógép képernyőjét, önkéntelen mozdulatokat teszünk rutinná. Emeljük a vállunkat, előre helyeződik a fejünk, görnyed a hátunk, elbillen a medencénk… Bizonyos izmaink ettől zsugorodnak, míg mások túlnyúlnak, ugyanakkor egyes területek túlműködésbe kerülnek, míg másik területek alul működnek. Összességében ez oda vezet, hogy rossz mozgásmintákat kezdünk követni és megjelennek a fájdalmak. A nap végére majd’ leszakad a hátunk, gyakran fájdul meg vagy „áll be” a derekunk, és kapkodjuk a bogyókat a fejfájásra.

Néhány év alatt, ahogy egy vendégem fogalmazott, „kriplivé” leszünk, akinek mindene fáj, és már csak arra vágyik, hogy a munka végeztével lehuppanjon egy kis „agyzsibbasztó TV-zésre”.

Hogyan tudod megállítani ezt a gyűrűző spirált?

Visszatérve a mozgásrendszerünkhöz, a jó működés, de a minőségi gyógyulás szempontjából sem hagyható figyelmen kívül a kötőszövet, a fascia. A fascia szemléletű tréningjeinkkel és a speciális stretchinggel a rétegek fellazítását, egymáson történő akadálymentes elcsúszását segítjük elő, ugyanis csak ha a fascia fellazult, tud az alatta lévő izom is megfelelően működni és nyúlni, illetve rostjaiban növekedni is. A szöveteink, szerveink számára ez épp olyan felszabadító, mint amikor a középkorban a hölgyek megszabadultak a fűzőtől és pihegés helyett végre rendesen tudtak levegőt venni. Ebben rejlik a gyors és hatóanyag nélküli fájdalomcsillapítás titka is, hiszen ahol jó a keringés, ott enyhül a fájdalom. Ha nincs fájdalom, a jó mozgásminta is visszaépíthető.

Tudtad, hogy a derékpanaszok előidézője gyakran nem csak a csípő környéki izmok rövidülése, de az a széles kötőszöveti pólya is, amit fascia thoracolumbalisnak hívnak, és aminek a fellazításával azonnal enyhíthető lehet a fájdalom még egy sérves beteg esetében is?

 

Az izmok és a fascia tulajdonságait ismerve érthető, hogy csak akkor lehetünk hatékonyak az edzéseinkkel, ha rendszeresen és alapossággal lazítjuk a kötőszövetet és ezzel párhuzamosan nyújtjuk és erősítjük az izmainkat.

A nyújtásra tekints az okos és korszerű edzés részeként és ne túl lenni akarj rajta, hanem végezd alapossággal  Nem mindegy azonban a hogyan. Az edzések elején a dinamikus, mozgás közben történő lazításokat, nyújtásokat alkalmazzuk, míg a statikus nyújtásokat az edzések végén, ugyanis ezekhez a nyújtásokhoz nem csak az izomrostok és a fascia szövetei, de az idegrendszerünk számára is fontos a megfelelő ráhangolódás.

A bemelegítés egy másik terület, amivel kapcsolatban sok a félreértés. A mai világban annyira a végeredmény került a fókuszba, hogy hajlunk rá, hogy megfeledkezzünk azokról a tényezőkről, amik kevésbé látványosak, és kifejezetten nyűgösnek tűnhetnek, még ha alapvető fontosságúak is, ezért nem hagyhatóak ki a nagy egészből. Olyan, mintha úgy akarnánk főzni egy bizonyos ételt, hogy előtte nem vásároljuk meg hozzá a megfelelő alapanyagokat. Főzhetünk abból is, amit otthon találunk, de ebben az esetben a végeredmény egy másfajta étel lesz.

A bemelegítés legfontosabb eleme a szervezetünk felkészítése az adott mozgásra. Kötőszövet, izom, izület és idegrendszeri szinten is. Ne várjuk el a testünktől, hogy egy ülve ledolgozott nap után, 8-12 órányi egészen más jellegű tevékenységből, vagy akár a reggeli ébredést követően ripsz-ropsz tud váltani, alkalmazkodni, mert ennek sok esetben sérülés az eredménye. Inkább az adott mozgásformától függően, annak elemeit felhasználva hangoljuk át magunkat a tevékenységre. Ez akár 0,5-1 óra is lehet.

Mindig rémülten néztem az edzőteremben, amikor két vállkörzés után befeküdtek a fiúk a böszme súlyok alá, és láttam nem egy mellizom-leszakadást. Az izmok és az inak is sokként élik meg, ha hirtelen, nagy erővel hatunk rájuk, ezért fokozatosan kell növelnünk a terhelést, intenzitást.

A sérülések sokfélék lehetnek, a fascia szintjétől a mélyebb rétegekig, a mikroszakadásoktól a nagy izomszakadásokig. Ezek egytől egyik valamiféle (fájdalom)érzettel is párosulnak, ezért jelzést kapunk róluk. Hogy kinek, hol a fájdalomküszöbe és mit tekint fájdalomnak, az változó, fontos azonban, hogy komolyan vegyük ezeket a jeleket.

A kezelés, terápia attól függ, milyen mértékű ez a sérülés, de erről egy következő cikkben fogok írni. Most csak arra a tényezőre térek ki, ami a mozgásminták szintjén fontos. Ha valamink fáj, azt a területet, izmot, izületet másképp kezdjük használni, ezért a fájdalom a mozgásunkban is megmutatkozik. Ha pedig tartósan fennáll, akkor az egy áthangolódást, elbillenést, asszimmetriát fog eredményezni, tehát a következménye egy rossz fajta terhelés lesz, ami hosszú távon különböző mozgásszervi panaszokat idézhet elő.

Van olyan senior vendégem, akinek a bal csípőjében és a jobb térdében van protézise. Nem véletlenül, hiszen a csípőfájdalom miatt az ellenkező oldalra terhelődött a súlypontja, ami azon az oldalon is kopást idézett elő. Így az okok megszüntetése mellett a fájdalomcsillapítás szintén kiemelt feladatunk, amire ma már számos hatóanyagmentes, a modern mozgásterápia körébe eső eszközünk van. Ha érdekel a téma, nézz vissza később is, mert írni fogunk róla.

Kipróbálnád, milyen a fasciális szemléletű, funkcionális stretching?

Foglalj időpontot:

+36204656033