Hogyan működik és kinek ajánljuk a kinesiology-tape-et?

 

Kezdetben a sportolók körében, viszonylag zárt körben volt ismert és terjedt el ezeknek a szalagoknak az alkalmazása, mára már a nem-sportolók is felfedezték az előnyeit és egyre többször ’jön szembe’ velünk az utcán.

 

A kinesiology-tape-et legnagyobb számban a gyógyulási folyamatok támogatására, a fájdalomcsillapítás és a minőségi gyógyulás érdekében, annak elősegítésére alkalmazzuk.

 

De mit is tudnak ezek a különböző testtájakra ragasztott szalagok?

Hogy jobban megismerkedhess velük, és a velük végzett eljárással, a tapeléssel, elmesélem, én miért kezdtem el róluk tanulni, azután pedig használni őket.

Több, mint tíz éve, hogy a gerinccel, a gerincpanaszok megelőzésével és a már megjelenő problémák – mint a rossz testtartás, derékfájás, porckorongsérv – mozgással történő terápiájával foglalkozom gerinctrénerként. Szerelem ez, és ha láttál már a fájdalmaitól megszabadult embert, akkor érted, hogy miért estem bele.

 

Így érthető lehet az is, kezdettől fogva miért inspirált különösképpen, hogy olyan eszközöket keressek és alkalmazzak, melyek segítségével a lehető leggyorsabban tudunk állapot javulást, jó közérzetet, és mozgásmintákat elérni. Visszaadni az esélyt a minőségi életre.

A gerinctréningben kiváló eszközt találtam, de mindig foglalkoztatott, hogy mit adhatok a klienseimnek a torna mellé, ami „dolgozik” az életük többi pillanatában is.

Erre szolgálhatnak a különféle (gyógy)szerek is, de ismerjük ezek hátrányait, mellékhatásaikat is, így csak nagyon indokolt esetben javasolt ezekhez nyúlnunk. Így került a látóterembe a kineziológiai tape (tapasz), ami egy hatóanyagmentes eszköz. És ezért mélyítettem vele tanfolyamról tanfolyamra haladva a kapcsolatom, a tudásom.

Az ország egyik legjobb képzési rendszerében, Rigó Katalintól tanultam, aki nem csak kiváló szakember, de olyan példa értékű emberi hozzáállással is rendelkezik, ami minden téren garancia számomra.

Természetesen én is magamon próbáltam ki a ragasztásokat először, hogy minél több gyakorlati tapasztalatot gyűjtsek, ezt követte a családom, a barátaim, majd a tréningjeimre járó vendégeim, akiknek a panaszait, azok hátterét már alaposan ismertem.

 

Ez a nagy számú tapasztalat és visszajelzés gyorsan meggyőzött, a tape szakértelemmel használva valóban zseniális eszköz.

És ki ne szeretne ilyen üzeneteket olvasni? És írni? 🙂

„Jól működnek a szalagok, sokkal jobban érzem magam. Köszönöm.”

„… tegnap este nagyon éreztem minden izmomat. Éjjel egész jól aludtam. Ma viszont teljesen jó.”

„… klasszisokkal jobb, mára már egész jó lett a mozgásom, nagyon köszönöm.”

„A gyógyszer, ami eddig segített, most egyáltalán nem használt, a ragasztás után két nappal viszont már egészen jól tudtam mozogni.”

Ha nincsen benne „hatóanyag”, akkor hogyan „hat” a tape?

A kinesiology-tape 95-98%-ban pamut szalag, melybe spandexet szőnek, így latex-érzékenyek is használhatják. Ennek a technológiának köszönheti rugalmasságát, több mint 130 %-ban nyújtható, csakúgy, mint a bőr, így a bőrre ragasztva, azzal együtt mozog.

Mivel nem tartalmaz hatóanyagot, négy alapvető tényező határozza meg a fölragasztott szalag működését;

 • az anatómiai ismeretek és a diagnózis,
 • az ezt követő felhelyezés módja, technikája,
 • a szalag színe és
 • a ragasztott testrész célzott mozgatása.

Mindegyik tényező fontos, ezért javaslom, ha fontolgatod a használatát, feltétlenül szakemberrel konzultálj és vele is helyeztesd fel. Még véletlenül se kezdj otthon kísérletezni, egy rosszul felhelyezett szalaggal ugyanis nem kívánt hatást, korrekciót is elő tudsz idézni, ezzel pedig árthatsz is. Nem véletlen, hogy még a mozgásban, terápiában előképzettséggel rendelkező szakembereket is több napos, több lépcsős tanfolyamon oktatják a szakszerű használatára.

Kismamákkal foglalkozó szakemberként azt is szeretem a tape-ben, hogy mivel hatóanyagmentes eszköz, kismamáknak is tudok segíteni vele, akár a has súlyának cipeléséből erdő tüneteik enyhítésében, akár a striák vagy a rectus diastasis megelőzésében.

A szalag megszületése

dr. Kenzo Kase, japán orvos-kiropraktőrnek köszönhetjük ezt a remek eszközt, aki kutatni kezdte, mivel tudná a pácienseit gyorsabb gyógyuláshoz segíteni.

Rájött, hogy két elemet kell kombinálnia. Így nagyszámú megfigyelés eredményeképpen egy olyan szalagot hozott létre, ami rugalmas, ugyanakkor elcsúszás nélkül mozog együtt az adott végtaggal/izülettel. Ezzel a kombinációval nagyon jó eredményeket tapasztalt a pácienseinél: nem csak hogy gyorsabban lezajlott a gyógyulás, mint az addig használt, mozgást akadályozó eszközökkel, de a gyógyulás minőségében is jelentős változást hozott.

A tape használhatóságának köre igen széles, a megelőzésben és a rehabilitációban is sikeresen alkalmazható. Az első kérdés mindig az, mi a probléma, majd az, hogy mit szeretnénk elérni.

A válaszok birtokában tudjuk meghatározni az aktuális célt, ami lehet izületi stabilizáció, izomlazítás, de az adott izület fiziológiástól eltérő állásának korrekciója is és a célnak megfelelően felhelyezni a választott színű szalagot.

A ragasztással hathatunk a sérülések nyomán fellépő traumák lezajlásának minőségére, az ödémákra, véraláfutásra, a vénás- és nyirokkeringésre, sőt, a hegekre is. Kismamáknál is alkalmazhatjuk.  Megelőzhetjük a striák kialakulását, és tapeléssel védhetjük a hasfalat is.

Már meglévő striákat is nagy hatékonysággal tudjuk kezelni, amíg azok gyulladt, vörös színűek, jellemzően a stria megjelenését követően 1 évig.

Csecsemőkortól, idős korig alkalmazható a ragasztás, amennyiben nincs ellenjavallat és a bőr nem sérült (pl. friss égési sérülésre, friss műtéti hegre tilos tapelni, idős ember papírvékony bőrét is csak abban az esetben, ha a ragasztás eltávolítása sérülés nélkül megoldható).

Egy nagyon fontos terület amit már említettem, de jelentősége miatt bővebben is kitérek rá, ezek a hegek.

A hegek olyan szöveti sérülések, melyeket a szervezetünk megpróbál helyreállítani. A fibroblasztok, a kötőszövetünk sejtjei folyamatosan dolgoznak ezen. Az immobilis, mozgásszegény állapot eredményeképpen azonban nemcsak egészséges hegszövet képződik, hanem a hegek körül az össze nem tartozó területek is összetapadhatnak, és gyakran tapasztaljuk, hogy össze is tapadnak, ragadnak. Ez jelentős befolyással bír az egész testünk kötőszövetes állapotára, ezen keresztül pedig a mozgásunk minőségére, a belszerveink állapotára.

Ezért lényeges, hogy a hegekkel is foglalkozzunk, azokat mobilizáljuk, szükség esetén kezeljük, és a krónikus összetapadásokat felszabadítsuk.

A hegeket, valamint a fájdalmas izom és kötőszöveti csomókat, az úgynevezett trigger pontokat külön erre a célra fejlesztett tape-pel is ragaszthatjuk, kezelhetjük.

Mi is történik a szalag alatt?

 

A jól alkalmazott ragasztás segítségével a bőrt megemeljük, ami által lehetővé válik, hogy a bőr alatti kötőszövetben (fascia), ebben a megnövekedett térben a keringés fokozódjon, ezáltal minősége javuljon. Pl. egy sérülés, mikroszakadás következtében felgyűlt folyadék könnyebben távozzon és a szervezet regeneráló folyamatai, a szövetek újjáépítése, oxigén, tápanyagellátása hatékonyabban működhessen. Ez a jó minőségű gyógyuláshoz elengedhetetlen.

Ezzel a mechanizmussal képesek vagyunk csökkenteni a fájdalmat, a fájdalommentes területet pedig könnyebben tudjuk mozgatni, ami szintén segíti a gyógyító folyamatot. És mivel előbb elkezdhető a mozgás általi rehabilitáció, a rossz mozgásminták negatív következményei is megelőzhetők, csökkenthetők.

 

Ma már tudjuk, hogy a mozgásnak milyen sokrétű élettani hatása van. A tape lényegében ezt a mozgást „használva” teszi lehetővé, hogy mélyebb, akár szervi szintig hassunk. Mivel a tape-pel hatunk a keringésre, közvetve a szervekre is hatással vagyunk. Ha az adott szervvel kapcsolatban álló kötőszöveti keringés minősége javul, az a szerv működését is kedvezően befolyásolja.

Tehát a kulcsszó itt is a mozgás.

A gyógyulási folyamatok támogatásakor természetesen nem megerőltető, teljesítményközpontú mozgásra gondolj, hanem olyan finom mozgásokra, mellyel az adott terület keringése jó minőségben fenntartható.

A tape a mozgás által ”lép működésbe”, minél speciálisabb, célzottabb az adott mozgás, annál hatékonyabban képes „dolgozni rajtunk” a szalag.

Épp ezért én mindig megtanítom a ragasztás mellé azt a mozgást is, amivel a legjobb eredményt tudod elérni.

Van jelentősége a színeknek?

 

Igen. A különböző színek, különböző módon engedik át a fény spektrumait, így tudunk „melegíteni” és „hűteni” a szalagokkal. Ezért sem mindegy, hogy mikor, melyik színt használjuk, ahogy az sem, milyen minőségű a szalagunk.

 

Meddig maradhat fenn a szalag?

 

Ez függ a céltól. Ha ez a fájdalomcsillapítás és a fájdalom megszűnt, pl. a menstruációs görcs, nem indokolt, hogy a szalag tovább fennmaradjon. A tapasztalat az, ha nem tesszük ki fokozott mechanikai hatásnak, akkor a jó minőségű szalaggal történt ragasztás akár egy hétig is foszladozás, megereszkedés nélkül fennmarad. A hatását a mozgatás által ez idő alatt folyamatosan kifejti és lehet, második ragasztásra nem is lesz szükséged.

 

Mivel a diagnózis alapvető fontosságú, első alkalommal úgynevezett állapotfelméréssel kezdjük az ismerkedést, és csak akkor ragasztunk, ha nincs ellenjavallat, és a ragasztás lehetséges és indokolt is. Hozd el nyugodtan a kérdéseidet.

A ragasztás során természetesen „használati utasítással” is ellátlak a tapedet illetően.

 

Az alábbiakban összefoglaltam, milyen panaszaid esetén fordulhatsz hozzám segítségért, akkor is, ha épp babát vársz:

 • testtartás korrekciója,
 • hát, derék, csípő fájdalma,
 • haránt és hosszanti talpboltozat süllyedés,
 • hallux valgus (bütyök),
 • instabil izület, trauma (pl. boka, térd esetén)
 • túlterheléstől, feszültségtől eredő izom- és izületi fájdalmak (nyak, váll, kéz, kar, lábszár, térd, talp stb.),
 • sarkantyú,
 • szülés után nem záródott hasizom (rectus diestasis), a megelőzésben is tudok segíteni!!
 • köldöksérv (babák esetében is),
 • nyaki (zsír)púp,
 • szülés utáni „megereszkedett” has (már rögtön, szülés után),
 • sérülés, egyéb trauma miatt fellépő ödémák,
 • szülés utáni striák, a megelőzésben is tudok segíteni!!
 • felfázás, hólyaghurut,
 • menstruációs fájdalmak,
 • kismamaként, a növekvő has miatti panaszok,
 • műtéti hegek.

A leírtakból láthatod, hogy a tape nem csodaszer, nem jó „mindenre”, de mivel a működési mechanizmusa a fascia kutatás tapasztalatain alapszik, kiváló eszközünk abban, hogy a szervezet saját, öngyógyító képességét támogassuk és minőségi gyógyulást érhessünk el.

Segítségével javítható a szöveti keringés, így könnyebben és jó minőségben mehet végbe a regenerálódás, gyorsabban enyhülhetnek a panaszaid, megszűnhet a fájdalmad, ugyanakkor a mellékhatások miatt sem kell aggódnod.

 

Ha pedig fájdalom nélkül tudsz mozogni, jobb lesz a mozgásod kivitelezése is, így megelőzhetjük a diszfunkciók kialakulását, és a baj nem eredményez továbbiakat.

Nem kell szenvedned a fájdalomtól, és a mellékhatások miatt sem kell aggódnod!

 

Várlak szeretettel,

Kriszta

Bejelentkezéshez hívd ezt a számunkat:

+36204656033