Lehetséges végleg megszabadulni olyan makacs derékpanaszoktól, amik évek óta fennállnak? És mennyi idő kell hozzá?

Ha derékpanasztól szenvedsz biztosan te is szeretnéd tudni a választ. Az ok, amiért erre egyetlen felelős szakember sem fog igennel, nemmel, vagy egy dátum megjelölésével válaszolni, az az emberi tényezők. Ahány ember, annyifélék vagyunk és annyiféle módon képes valamink „fájni” is. És amennyire más-más a fájdalomhoz való viszonyunk, a megoldáshoz is épp annyiféleképpen közelítünk.

Van, aki könnyen vagy nehezen, de úgy priorizál, hogy beilleszti az életébe, hogy heti rendszerességgel eljöjjön az órákra, és van, aki mást helyez előrébb és attól teszi ezt függővé. Van, aki lelkesen csinálja az otthonra kapott gyakorlatokat, használja az általam javasolt eszközöket, de van, akinek minden porcikája lázad ez ellen és rendszeresen „ellógja”. És a két véglet között nagyon sokféle variációval találkoztam már.

Terapeutaként én minden kliensem esetében a tudásomat adom a folyamathoz, figyelek, javasolok, segítek és veled is együtt fogok dolgozni a kezelések, tréningek során, de az eredményhez kell az is, amit csak TE tudsz beletenni. Kell a te időd, a te figyelmed és a te akaratod is.

Egy hét mindenki számára 168 órából áll, a különbséget az fogja jelenteni, hogy ebből mennyit és milyen minőségben fordítasz Önmagadra, a célod érdekében.

Ezért szoktam inkább személyes történetekkel válaszolni, amik által megismerkedhetsz egy-egy kliensem esetével, hogyan haladtunk, és milyen tapasztalatokat szereztünk közben.

Kriszti két ok miatt kezdett a gerinctréning óráimra járni. Az egyik a nyaka, a másik a dereka. Mindkettőben visszatérő fájdalmai voltak, hol az egyik, hol a másik „állt be”, megkeserítve ezzel a mindennapjait. A munkája sok üléssel jár, jellemzően számítógépen dolgozik.

Heti két gerinctréningtől a nyaki panaszai rövid időn belül teljesen elmúltak, de a derekában újra és újra megjelent az az alattomos fájdalom, ami nem hagyta nyugodni. A tornától mindig enyhült, időlegesen el-elmúlt, de pár nap múlva újra visszatért. A rosszabb, stresszesebb, ülősebb napokon olyan 7-8-as erősségig fokozódva. Megbeszéltük, hogy csinálunk egy fascia-felmérést és feltérképezzük, hol vannak azok a pontok, amik makacsul fenntartják a panaszait, és amikkel éppen ezért többet és célirányosan szükséges foglalkozni.

 

Szeptember 27-én sort is kerítettünk rá. Mivel ezeken a fascia-felméréseken már végzek kezelést is a feltárt adhéziók (letapadások) felszabadítására, a felmérésünk végére sikerült  is sokkal jobb közérzetet elérnem nála, mint amivel érkezett. A fájdalomból „picit érzem csak” maradt, amit 2-es szintűnek írt le. Átbeszéltük az otthon végzendő feladatokat, majd három nap múlva gerinctréningen, hét nap múlva pedig stretching órán találkoztunk. Ez volt az első alkalom, hogy javaslatomra kipróbálta ezt az óratípust. Úgy érkezett, hogy a felmérés óta 5-nél nem volt rosszabb a dereka, de még jelen volt a panasz. Aztán a nyújtások-lazítások hatására megtörtént, amiért annyira szeretjük a stretching órákat. Megmozdult az a terület, aminek a lazításán már dolgoztunk egy ideje. Ahogy ő megfogalmazta, „mintha a helyére került volna, ami addig nem volt ott.” Láttad a csomós videómat Facebookon? Pontosan úgy történt, ahogy abban láttad, mint amikor a csomó lazul, lazul, végül enged annyira, hogy már könnyedén szét tudod fejteni.

Krisztit a tapasztalatai is megerősítették abban a hitében, hogy jó úton haladunk, és úgy döntött, nem áll meg a teljes győzelemig.

Két hét múlva, október 17-én csináltunk egy intenzív kötőszöveti mobilizálást, egy köpöly-masszázst, addig is járt az óráimra, a hét egy napján gerinctréningre, egy másikon pedig stretchingre. A köpöly-masszázst követő napon is stretchingen találkoztunk. Ha láttál embert, aki a boldogságtól a föld felett centikkel lebeg, na ilyen volt. ? Néztük a köpölyözés nyomán visszamaradt nyomokat, pöttyöket és megállapítottuk, hogy alapos pucolást végeztünk, a makacsabb letapadásokat is sikerült megtalálnunk és többségében felszabadítanunk.

Pár lépéssel, mindössze 3 hét alatt ezekkel a lépésekkel elértük a 0 fájdalmat, ami hetek múltán, a legrosszabb napjain sem fokozódott és nem vált 0,5-nél rosszabbá és amit az otthonra kapott feladatokkal bármikor könnyedén meg tud szüntetni, és saját maga fenntartani a teljes panaszmentességet, a 0 fájdalom állapotát.

Amikor jön vidáman és csak annyit mond, hogy „0”, mindketten tudjuk, hogy ez mit jelent és mekkora nagy dolog ez számára. Azóta akár hányszor találkoztunk, mindig ragyog a szeme, pont úgy, mint amikor valaki több évnyi fájdalom terhét leteszi és megtapasztalja, milyen fájdalom nélkül élni.

Kövesd Facebook oldalunkat, ahol még több esettanulmánnyal megismerkedhetsz.

Állapotfelmérésre szeretnél bejelentkezni?

Hívd telefonszámunkat!

+36204656033