Az év elejére jellemző a tervezési láz 

Leginkább év elején kerül a látóterünkbe, sokszor lázas igyekezettel párosulva, a tervezés.
Megvesszük a legszebb füzetet, a legszebb tollat, hogy papírra vessük a terveinket, de sokszor kihagyunk egy fontos lépést. Nem nézünk rá az elmúlt évünkre.
Miért fontos a visszatekintés, „leltározás”, és miért nem szeretjük?
Amikor végignézünk az évünkön, fellapozzuk a naplónkat, végigpörgetjük a telefonunkon a fényképeket, nem biztos, hogy csak a nyaralás meghitt pillanatai mosolyognak ránk. Jó eséllyel mindazok a dolgok is elénk ugranak, amik nem sikerültek, ami elcsúszott, kimaradt, nem valósult meg. Sőt, a nyaralós képeket nézegetve is gyakran eszünkbe jut az a veszekedés, ott a parton vagy hogy nem tudtunk valamit megvenni, pedig annyira vágytunk rá.
Egy sor mumus is ott lapul, amire nem szeretünk emlékezni.
Arra meg végképp nem, hogy mennyire hittük még január 1-én, hogy ez az év meghozza a nagy áttörést.

Mindezzel szembenézni nem kényelmes.

De ha nem nézünk rá, ha mindig csak besöpörjük a szőnyeg alá ami nem tetszik, akkor hogyan tudjuk megváltoztatni?

Unalomig ismételt gondolat, hogy ha ugyanúgy csinálunk mindent, mint korábban, miért is várnánk más eredményt.

Hallottuk, talán néhányszor már mondtuk is, de vajon ennek a szellemében nézünk az életünk eseményeire, történéseire és a magunk szerepére mindebben?

Amiért érdemes legyőznünk a belső ellenállásunkat

Fontos, ha azon kapjuk magunkat, hogy ezt a visszatekintéstést arra használjuk, hogy jól megítéljük, elmarasztaljuk és megfeddjük magunkat, csípjük ezt nyakon és nézzünk rá erre a felfedezésünkre kiváncsisággal. Én viccesen szoktam is mondani, hogy „megvagy, te huncut, most jól megnézlek magamnak :-)”.

Fontos az is, hogy ilyenkor az együttműködés legyen a célunk, ne a vádlottak padjára ültetése saját magunknak vagy a szokásainknak. Ezt ugyanis senki nem szereti, ezért az eredmény nagy eséllyel befeszülés és egó-csatározás lesz.

Bars kezelésre akik jöttetek már hozzám, tudjátok, mennyire hajlok a kérdések felé. A kérdések ugyanis teret nyitnak, míg az állítások bezárnak. Hiszen az állítás egy konkrét nézőpont alapján kimondott, konkrét dolog, sokszor ítélet, míg a valódi érdeklődéssel, kiváncsisággal feltett kérdés, végtelen lehetőség felé tudja megnyitni az érzékelésünket.

Ebben is lehet, könnyen és gyorsan haladni, még ha olykor egy kis támogatásra szükség is van.

Milyen kérdéseket tehetünk fel?

Ha őszintén kiváncsiak vagyunk, az energiájában ehhez kapcsolódó kérdések is megjelennek.

Azért, hogy az elmédet is kielégítsem 🙂 (ez nem ítélet, hiszen mindannyian ehhez szoktunk hozzá, hogy az elménkkel akarunk megérteni valamit, de pont ezt szeretnénk fellazítani, hiszen már felismertük), pár szóba jöhető kérdést említek.

Hol és mivel korlátozom magam?

Miért teszem ezt?

Miért látok több rosszat, mint jót?

Vajon ez egy működési módom, ami máshol is megjelenik?

Ismerd el magad!

Sokszor ez a legnehezebb. Megveregetni a vállunkat, elismerni a képességeinket és kicsit ünnepelni azt is, ami sikerült, amiben haladtunk. Gyakran a gőg, a rátartiság jeleként tekintünk erre. 

Szégyenlősen somolyogsz, amikor valaki megdícséri a főztödet, egy munkádat, bármit, amit te készítettél? Amikor elismerő megjegyzést kapsz az öltözékedre, azt feleled, ó, ez csak egy régi darab? Akkor nagy eséllyel te is ezt a mintát, nézőpontot hordozod.

Őszintén, tudatossággal ránézve, kihez tartozik ez a nézőpont? A tiéd vagy átvetted valakitől?

Akarod még tovább cipelni?

Hogyan lesz ebből muníciónk?

A következő évünk sikerei, eredményei, örömei abból is táplálkoznak, hogy milyen választásokat hozunk.

Ha látjuk az „előtte” képet, és tudatosan végiggondoljuk a folyamatot, ha ránézünk mindarra, ami bár nehéz, de szükséges, azzal egy nagyon reális képet kaphatunk arról, hol, miben van nehézségünk, és milyen erősségeinkre, értékeinkre támaszkodhatunk a változás érdekében.

Pont úgy, mint ahogy a katonák felmérik a meglévő készletet és felosztják a pozíciókat a túlélés érdekében.

Miért készíts tervet?

A klienseimtől gyakran hallom, hogy „nem tervezek, mert olyan kiszámíthatatlan minden”.
Ez nekem is sokáig okozott gondot, ezért aztán sokat tűnődtem, milyen nézőpontjaim vannak ezen a téren. Miért arra fókuszálok, ami a bizonytalan, és miért nem arra, amire hatással lehetek.
Arra jutottam, hogy igen, ez is egy fix nézőpont, amit ha megváltoztatok, azzal a fókuszom is megváltozik. Ez pedig hatással lesz az eredményre.
Aminek figyelmet adunk, annak energiát adunk, és az gyarapszik az életünkben. Ha ez a probléma, akkor az, ha az eredmény és az ehhez kapcsolódó megoldási elemek, akkor pedig az.
Az agyunk így működik. Amit ismétlünk, gyakorolunk, ott fognak idegkapcsolatok, szinapszisok kialakulni. Pont úgy, ahogy a fizikai edzéssel az izmainkra hatunk.

Nézz rá tudatossággal: te mit táplálsz?

Elvárás vagy segítő?

A tervezés a térkép, hogy ne tévedjünk el.
A  térkép sem garantálja, hogy nem fogunk letérni az útról, de ha ez megtörténik, vissza tudunk találni, mert vannak viszonyítási pontjaink. Biztosan veled is fordult elő hasonló, és pont ezért nem bolyongsz még most is abban az erdőben.
Éppen ezért a tervedre ne egy elvárásként tekints magaddal szemben, hanem a segítődként!
Még jobb, ha határidőt is adsz hozzá. Mert ha azt mondjuk bármikor, azzal a halogatást segítjük.
Ha bármikor megcsinálhatom, akkor majd holnap nekikezdek. Vagy holnapután. Vagy azután. Vagy jövőre.
Ugye, neked is ismerős? 🙂
És amíg egy csekk befizetéséről van szó, talán nem is lesz akkora gond belőle, mint amikor az egészségünk, az életünk a tét.

A terveid között szerepelnek a testeddel, egészségeddel kapcsolatos tervek is?

Naponta kerül a kezem alá kliens, akinek már évek óta ott volt a panasza, de nem megoldotta, inkább bevette a gyógyszert, kenegette. De a kenőcs kenegetésével a problémát is hajlamosak vagyunk elkenegetni.
Mi lenne, ha idén ezen is változtatnánk?
Akár szülinap, akár új év, a jókívánságainkhoz hozzá szoktuk tenni, csak egészség legyen. Mintha ez egy nyeremény lenne vagy néhány szerencsés kiváltsága. Ó, bárcsak!
Hahó! Rajtad múlik, hogy
megnézed-e, mi van a tányérodon,
mennyit mozogsz naponta,
mennyi vizet iszol,
mennyit pihensz,
mivel táplálod az elmédet,
gyarapítod-e az egészségeddel kapcsolatos tudásodat,
cselekszel-e, amikor tudod, hogy fontos.
Tudod, mi a legeslegnagyobb baj?
Az, hogy a bármikorhoz nincs bármennyi időnk!
Mi lenne, ha az újévi terveidet ilyen szemmel is megvizsgálnád?
Neked mi fontosabb az egészségednél?

Szeretnélek megerősíteni

Szeretnélek megerősíteni abban, hogy minden rendben van veled. A dilemmáid nem csak neked okoznak fejtörést, mindannyiunknak vannak csontvázaink, amik időnként kiborulnak a szekrényből. De ha elégszer rájuk nézünk, meglátod te is, már nem is olyan ijesztőek.
És csapatban ez is könnyebb. Ha olyan emberek között vagy, akik támogatnak, ha elbizonytalanodsz. Nem kell magányos harcosként cipelned a terheket.

Foglalj időpontot

Szeretnél egy személyre szabott tervet, amivel könnyedén elindulhatsz? Már konkrét célod van?

Hívd számunkat

+36204656033